Pages

www.lifeloveslife.com.......................Ότι μας κάνει να χαμογελάμε είναι σημαντικό....................



ROLLING POSTS

Friday 20 April 2012

ΣΟΚΟΛΑΤΑ γάλακτος ή μαύρη; Ποιά να επιλέξεις και γιατί.

Ενα κομματάκι σοκολάτας με πλούσια, βουτυρώδη, γλυκόπικρη γεύση είναι πάντα ένας μικρός πειρασμός.

Η χαρά της ιδιαίτερης γεύσης σύντομα ενισχύεται από την ελαφρά τόνωση που μας προσφέρουν η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, τα δύο ψυχοδραστικά αλκαλοειδή που περιέχει η σοκολάτα: Η καφεΐνη βρίσκεται σε μικρή ποσότητα και η θεοβρωμίνη σε πολύ μεγαλύτερη.
Πρόσφατα μάλιστα, αξιόπιστες έρευνες αθώωσαν τη σοκολάτα από (ανυπόστατες) φήμες: Ενοχοποιείται συχνά για την ακμή του δέρματος σε εφήβους. Μελέτες δεν απέδειξαν άμεση σχέση ακμής ή επανεμφάνιση ακμής ή επιδείνωση με τη λήψη σοκολάτας. Επίσης, δεν βρέθηκε να χειροτερεύει την υπάρχουσα κατάσταση των ούλων ή των δοντιών.
Μερικοί ισχυρίζονται ότι η συχνή λήψη σοκολάτας δεσμεύει το ασβέστιο όλων των τροφών στο έντερο. Η σοκολάτα περιέχει οξαλικό οξύ, που ενώνεται με το ασβέστιο του γάλακτος, οπότε το «νέο μείγμα» (οξαλικό ασβέστιο) δεν απορροφάται. Ωστόσο, πολλές φυτικές τροφές περιέχουν οξαλικό οξύ. Το γάλα, όμως, είναι τόσο πλούσιο σε ευαπορρόφητο ασβέστιο ώστε η μικρή ποσότητα που θα δεσμευτεί από τη σοκολάτα είναι πρακτικά μη υπολογίσιμη. Ενα ποτήρι γάλα έχει 250 mg (χιλιοστά του γρ.) ασβεστίου. Εξ αυτών, λιγότερα από 10 mg θα δεσμευτούν από μια πλάκα σοκολάτας (130 γρ.).3
Το κακάο εμπεριέχει φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, πολύτιμα αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν τον οργανισμό από τη φθορά του χρόνου.
Μαύρη σοκολάτα
Μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας μας ευφραίνει, μας τονώνει και βελτιώνει την υγεία μας. Η μαύρη σοκολάτα -70% περιεκτικότητα σε κακάο- έχει και άλλες, πιο μακροχρόνιες δράσεις.
Μελέτες στη βόρεια Ευρώπη, σε 32.000 γυναίκες, έδειξαν ότι βελτιώνει το χοληστερινικό προφίλ διαβητικών τύπου ΙΙ (παχύσαρκοι, τρίτης ηλικίας), βοηθά τη ροότητα του αίματος μέσα στις αρτηρίες και προστατεύει από καρδιακή ανεπάρκεια.
Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί ποσότητας και ποιότητας. Η ποσότητα αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 60 γρ. την εβδομάδα (καλύτερα να καταναλώνεται σε 2 δόσεις σε 2 διαφορετικές μέρες). Προτιμότερη, βέβαια, είναι η μαύρη με 70% κακάο και ελάχιστη ζάχαρη.
Σοκολάτα γάλακτος
Η κοινή σοκολάτα στιγματίζεται από τις πολλές θερμίδες. Μια μικρή πλάκα (συνήθως σε συσκευασία 130 γρ.) αποδίδει 660 θερμίδες, περιέχει γύρω στα 60 γρ. λίπους και «προσθέτει» στον οργανισμό γύρω στα 70 γρ. λιποκυττάρων.
Για να καταναλωθεί αυτό το θερμιδικό φορτίο από έναν ενήλικα μέσης ηλικίας και βάρους, απαιτείται έντονο περπάτημα 2,5 ωρών ή κολύμπι 1 ώρας.
Φυσικά, η λευκή σοκολάτα αποκλείεται, όπως και η σοκολάτα που περιέχει λιγότερο από 25% κακάο.
Μαύρη σοκολάτα με λικέρ: Ο απόλυτος συνδιασμός
Οταν η σοκολάτα συνδυάζεται με κονιάκ ή λικέρ, ο οργανισμός προμηθεύεται το ελαφρύ μείγμα των ψυχοδραστικών ουσιών της σοκολάτας και των αγχολυτικών (αλκοόλ) του ποτού.
O καθηγητής Σ. Καραγιαννόπουλος είναι Δ/ντής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής του Κυανού Σταυρού Αθηνών.
Aπό τον Dr ΣTEΦANO KAPAΓIANNOΠOYΛO







πηγή:ethnos.gr (cook book)

No comments:

Post a Comment

More + More