Pages

www.lifeloveslife.com.......................Ότι μας κάνει να χαμογελάμε είναι σημαντικό....................



ROLLING POSTS

Monday 9 July 2012

Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη
Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη» είναι βασισμένη στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή, στην Ηλέκτρα και τον Ορέστη του Ευριπίδη και στις Χοηφόρους και τις Ευμενίδες του Αισχύλου. Η διασκευή έγινε από τον Ισραηλινό σκηνοθέτη της παράστασης Hanan Snir και στηρίζεται στην τεχνική του «θέατρο μέσα στο θέατρο». Το πλαίσιο του έργου αποτελεί η δίκη της Ηλέκτρας και του Ορέστη στον Άρειο Πάγο, όπου παρουσιάζονται θεατρικά τα γεγονότα που οδήγησαν στη μητροκτονία με σκηνικό ένα σημερινό προσφυγικό καταυλισμό.
Η αλυσίδα εκδίκησης που στοιχειώνει τον οίκο των Ατρειδών και κληρονομείται από γενιά σε γενιά σπάει οριστικά με τη δίκη των μητροκτόνων που αποτελεί την πρώτη φορά στην παγκόσμια δραματουργία που γίνεται αναφορά στο θεσμό της δίκης ενώπιον δικαστή και ενόρκων προς απονομή δικαιοσύνης.
Μετάφραση: Βάιος Λιαπής
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Hanan Snir
Σκηνικά-Κοστούμια: Μελίτα Κούτα, Χάρης Καυκαρίδης
Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός
Χορογραφία: Φώτης Νικολάου
Διανομή
Λέα Μαλένη (Ηλέκτρα), Νεκτάριος Θεοδώρου (Ορέστης), Ανδρέας Τσέλεπος (Πυλάδης), Αννίτα Σαντοριναίου (Κλυταιμνήστρα), Ανδρέας Τσουρής (Γεωργός), Γιώργος Μουαΐμης (Απόλλων), Ανδρέας Βασιλείου (Παιδαγωγός), Νιόβη Χαραλάμπους (Χρυσόθεμης), Νεοκλής Νεοκλέους (Αίγισθος), Θανάσης Δρακόπουλος (Υπάλληλος Δικαστηρίου), Στέλα Φυρογένη ( Θεά Αθηνά)
Χορός
Έλενα Ευσταθίου, Ζωή Κυπριανού, Χριστίνα Χριστόφια, Ερμίνα Κυριαζή, Μάρα Κωνσταντίνου, Άννα Γιαγκιώζη, Άννα Παπαγεωργίου, Χριστιάνα Λάρκου, Κύνθια Παυλίδου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Άντρη Κυριάκου, Νίκη Δραγούμη
Η παραγωγή «Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη» θα παρουσιαστεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.
Είσοδος: €17 / €10 για Εθνοφρουρούς, Φοιτητές & Συνταξιούχους
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους
Που: Αρχαίο Ωδείο Πάφου,Πάφος
Πότε: 14 Ιουλίου 2012
Εισιτήρια:
Λευκωσία: Κέντρο Πώλησης Εισιτηρίων Θ.Ο.Κ. 77772717Λεμεσός: Κατάστημα Musical Paradise 25324025 - 25338995 - 25392411
Πάφος: Περίπτερο Στόκκος 26947037  , Time Out 26949522  



Πηγή:www.cyprusevents.net

Ένα κυπριακό κρασί του 1845!!!!!!!!!!!!!

Ένα κυπριακό κρασί του 1845

Κύπρος, η παράδοση του κρασιού και η αμπελοκαλλιέργεια έχουν ιστορία.

 
 Ο François Audouze, συλλέκτης παλαιών κρασιών, αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία για το κρασί της Κύπρου.
Πράγματι, όπως το λέει και ο ίδιος, εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια, πληροφορήθηκε για κάποια πώληση κρασιών του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, στο Drouot. Ανάμεσα στα μπουκάλια, υπήρχαν και πολλά από ένα κρασί της Κύπρου του 1845.
Ο κ. Audouze διευκρινίζει ότι, με τις συμβουλές ενός φίλου του, εμπόρου κρασιού, αγόρασε το σύνολο χωρίς καν να το έχει δει. Έμαθε αργότερα ότι το κρασί της Κύπρου προερχόταν από μια κληρονομιά ενός φαρμακοποιού του Μονπελιέ, ο οποίος το είχε εμφιαλώσει ο ίδιος το 1903.
Ο κ. Audouze δεν σταματάει να επαινεί : « Αν και είναι παράλογο να τα συγκρίνουμε, είναι σαφές ότι η πολυπλοκότητα του κρασιού της Κύπρου ξεπερνάει αυτή του Yquem (ένα από τα πιο γνωστά γλυκά κρασιά της Γαλλίας). Περιγράφεται ως ένα μοσχάτο κρασί, εξαιρετικής φυσικής κομψότητας. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η γεύση πιπεριού και η γλυκόριζας που αφήνει. Πολλά μοσχάτα κρασιά είναι ευχάριστα. Αυτό έχει αρχοντιά, είναι ευγενές, εξαιρετικά κομψό. Το άρωμά του είναι ανεξίτηλο : η μυρωδιά που αναδύεται από τα άδεια μπουκάλια, τα οποία διατήρησα και έκλεισα ξανά, είναι ένα βαρύ μεθυστικό άρωμα ακόμα ζωντανό χρόνια αργότερα ».
Ο κ. Audouze δίνει και άλλες λεπτομέρειες : « Έγραψα πολλές φορές ότι το κρασί της Κύπρου του 1845 ήταν το μεγαλύτερο κρασί της ζωής μου. Θεώρησα ότι θα έπρεπε μια μέρα να το μάθει και η Πρεσβεία της Κύπρου. Ένας σύμβουλος της Πρεσβείας επικοινώνησε μαζί μου και μου ανέφερε ότι η Κύπρος επιθυμούσε να αποκτήσει ένα άδειο μπουκάλι κρασιού. του 1845, για να το εκθέσει σ’ένα μουσείο ». Το ραντεβού καθορίστηκε. Ο Πρέσβυς της Κύπρου στην Γαλλία, ο κ. Μάριος Λυσιώτης, υποδέχθηκε θερμά τον κ. Audouze. Φέρνει το μπουκάλι και το δίνει δωρεάν στον Πρέσβυ. Το μπουκάλι έχει αποσταλεί από τότε στον δημαρχείο της Λεμεσού, η οποία βρίσκεται κοντά στην περιοχή που παράγει την περίφημη Κουμανδαρία Κύπρου. Τέλος, ο κ. Audouze προσθέτει : « Κουβεντιάσαμε για αρκετή ώρα και η ιδέα που γεννήθηκε τώρα είναι να φέρω άλλο ένα μπουκάλι, αλλά γεμάτο αυτή τη φορά, έτσι ώστε να το μοιραστώ μαζί με τους Κύπριους φίλους. Τίποτα δεν θα με κάνει πιο ευτυχισμένο ».
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η καλλιέργεια του αμπελιού για το σταφύλι σαν φρούτο και για την παραγωγή κρασιού είναι σχετικά πρόσφατη : τα πρώτα αμπέλια έχουν καλλιεργηθεί στη Μαύρη Θάλασσα, εδώ και περίπου 8000 χρόνια. Από εκεί εξαπλώθηκε σταδιακά προς τα νότια-ανατολικά και μέχρι την Μεσοποταμία, τη Συρία και την Αίγυπτο, όπου διέσχισε την Μεσόγειο μέχρι την Ελλάδα και στη συνέχεια την Ιταλία και ούτω καθεξής.
Εδώ και 4000 χρόνια, έποικοι από τις ακτές που πρόσκεινται στην Κύπρο εγκαταστάθηκαν στο νησί. Εκτιμάται ότι έφεραν μαζί τους τα δικά τους φυτά αμπέλου. Όταν οι Έλληνες ήρθαν να εγκατασταθούν στην Κύπρο γύρω στο 1200 π.Χ., πιθανώς υπήρχε ήδη η παράδοση του κρασιού στην Κύπρο.
Ο μύθος και η ιστορία της αρχαιότητας στηρίζουν αυτά τα γεγονότα. To Άσμα Ασμάτων εγκωμιάζει τα κρασιά της Κύπρου. Το 800 π.Χ., ο Ησίοδος περιγράφει την παραγωγή των κρασιών της Κύπρου. Ο Έλληνας ποιητής Ευριπίδης μιλάει στα έργα του για το μακρύ ταξίδι που έκανε στην Κύπρο για να απολαύσει το κρασί ή «Νάμα της Κύπρου», ονομασία με την οποία έγινε τότε γνωστό. Σκηνές από την καλλιέργεια αμπελιού και παραγωγή κρασιού απεικονίζονται επίσης σε ένα από τα ψηφιδωτά της Οικίας του Διόνυσου στην Πάφο. Επιπλέον, οι αρχαιολογικές έρευνες επέτρεψαν να βρεθούν πολύ παλιά ίχνη καλλιέργειας αμπελιού και παραγωγής κρασιού στο νησί.
Χαράλαμπος Πετεινός, Ιστορικός
Μετάφραση στα ελληνικά : Αλέξης Χριστοδούλου


Πηγή:http://diaspora-grecque.com/modules/altern8news/article.php?storyid=3248



Διεθνείς καλλιτέχνες "BROKEN MEMORIES" στη Νέα Υόρκη!!!!!!!!!!!! Διοργάνωση Ίδρυμα George "Best" Costacos σε συνεργασία με το Κυπριακό Προξενείο.





Το Ίδρυμα  George “Best” Costacos Cultural and Cancer Research Foundation συνεχίζοντας δραστηριότητες του ανθρωπιστικού του έργου σε Ελλάδα και Αμερική, διοργάνωσε σε συνεργασία με το Κυπριακό Προξενείο στην Νέα Υόρκη και την αξιότιμη Γενική Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κα. Κούλα Σοφιανού την εικαστική έκθεση «BROKEN MEMORIES» με τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και Αμερικανών καλλιτεχνών.
Για άλλη μία φορά το George “Best” Costacos Cultural and Cancer Research Foundation χτίζει γέφυρες επικοινωνίας μέσω της τέχνης, δίνοντας το βήμα σε Έλληνες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους στο αμερικάνικο κοινό της Νέας Υόρκης, προωθώντας ενεργά τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, προβάλλοντας την εικόνα της άλλης Ελλάδας στο εξωτερικό:
Της Ελλάδας που δημιουργεί, που συμμετέχει, που προβληματίζεται και προχωράει μπροστά μέσω της τέχνης και του πολιτισμού.
Τα λαμπρά εγκαίνια στον φιλόξενο χώρο του Κυπριακού προξενείου, τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Ευάγγελος Κυριακόπουλος ως αντιπρόσωπος του Ελληνικού Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης, οι γενικές πρόξενοι Σερβίας και Αργεντινής Mirjana Zivkovic και Adriana Trotta, μέλη διπλωματικών αποστολών από την Κίνα, την Πολωνία την Αίγυπτο, καθώς και πλήθος κόσμου.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
RUSSELL BUSH (painting)
IOANNIS DEDES (painting)
NIKOS FLOROS (sculpture)
MARIA FOSCARINIS sculpture)
PEDRO GONZALEZ (painting)
MEINRAD HOFER (photography)
JASON HOMA (photography)
PELAGIA KYRIAZI (painting)
POLYS KYRIAKOU (poetry readhing)
PANAGIOTIS MARINIS (sculpture)
SISSY MORFI (photography)
STELIOS PANAGIOTOPOULOS (sculpture)
DEMETRA TASSIOU PANIDIS (painting)
TATIANA SOTEROPOULOU (painting)
IOANNIS VLAZAKIS (painting)
PHILIPPE VALY (painting)


Πηγή:http://www.elliniki-gnomi.eu/archives/34194

More + More