Pages

www.lifeloveslife.com.......................Ότι μας κάνει να χαμογελάμε είναι σημαντικό....................



ROLLING POSTS

Saturday 11 January 2014

Good News: Carpo, Mazi, Life Goddess, & Ergon είναι Έλληνες και κατέκτησαν την καρδιά του Λονδίνου και το πιο απαιτητικό παγκόσμιο κοινό με γεύσεις ελληνικές!


Η είσοδος στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τρόφιμα, δεν είναι καθόλου εύκολη. Οι Λονδρέζοι ειδικά, αν και θεωρούνται «ανοιχτόμυαλοι» καταναλωτές, έτοιμοι να δοκιμάζουν νέες γεύσεις και ενημερωμένοι για τη διατροφή τους, είναι ταυτόχρονα εκλεκτικοί και απαιτητικοί.

Ο δρόμος για τα ελληνικά προϊόντα άνοιξε ουσιαστικά τον Μάιο του 2011, όταν το premium ελαιόλαδο «λ/lambda» του Γιώργου Κολλιόπουλου κατάφερε να μπει στα Harrods. Η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φανέρωσε, ωστόσο, και ακόμα μία πτυχή των Λονδρέζων καταναλωτών: δηλαδή ότι γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής και τη διατροφική αξία των ελληνικών προϊόντων. Το Capital και η Βίκυ Κουρλιμπίνη παρουσιάζει τέσσερις επιχειρήσεις με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα που, μεσούσης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, έκαναν το μεγάλο βήμα και δοκίμασαν την τύχη τους στην αγγλική αγορά, φέρνοντας στους Λονδρέζους γεύσεις και μυρωδιές από κάθε γωνιά της χώρας.

CARPO: Έδειξε στους Άγγλους πώς να καθαρίζουν το αράπικο φιστίκι



Η επιχειρηματική δράση των τριών αδελφών Κώστα, Βασίλη και Αλέξη Κοντόπουλου αρχίζει το 1991 από ένα μικρό παντοπωλείο στην Άνω Κυψέλη. Τον Νοέμβριο του 2011 η εταιρεία, εκμεταλλευόμενη την πτώση των ενοικίων στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, ανοίγει το κατάστημα στο Κολωνάκι, μεθώντας τους περαστικούς με το άρωμα των φρεσκοψημένων ξηρών καρπών. Επόμενη στάση το κατάστημα του Λονδίνου, σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του, στην Πικαντίλι Στριτ. Το κατάστημα άνοιξε τις πύλες του τον Φεβρουάριο, έχει μεν πολυεθνικό χαρακτήρα, εντούτοις πρωτεύουσα θέση έχουν τα ελληνικά προϊόντα. Οι Λονδρέζοι δείχνουν μεγάλη προτίμηση στα αποξηραμένα μανταρίνια, στο μέλι και τα καρύδια, τρελαίνονται όμως για τον ελληνικό καφέ στο μπρίκι.

Η επένδυση εκτός Ελλάδας αποτελούσε για τους ιδιοκτήτες της εταιρείας μεγάλο ρίσκο, αλλά και πρόκληση. Στα σχέδια της εταιρείας είναι να δώσουν έμφαση στη λιανική, αλλά και στις εξαγωγές. Η περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό μέσω νέων καταστημάτων θα γίνει αν το κατάστημα στο Λονδίνο παρουσιάσει θετική πορεία. Οι πρώτες αγορές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι η Αμερική και η Σαουδική Αραβία.

THE LIFE GODDESS: Η θεά απέναντι από το Βρετανικό Μουσείο



Στην καρδιά της πόλης, και συγκεκριμένα στην Στορ Στριτ, μια ανάσα από το Βρετανικό Μουσείο, τρεις επιχειρηματίες από τη συμπρωτεύουσα παρουσιάζουν τις ελληνικές, παραδοσιακές γεύσεις. Οι αδελφοί Γιώργος και Νίκος Νυφούδης και ο Ηλίας Κουλακιώτης γνωρίζονταν από τα φοιτητικά τους χρόνια στο Λονδίνο. Η ιδέα ξεκίνησε πριν από περίπου δύο έτη. Σήμερα το The Life Goddess μαγνητίζει με τη βιτρίνα του τους περαστικούς, οι οποίοι μπορούν όχι μόνο να αγοράσουν τοπικά προϊόντα, αλλά και να δοκιμάσουν παραδοσιακές συνταγές.

Η φιλοσοφία του καταστήματος περιλαμβάνει αυστηρά ελληνικά προϊόντα, από μικρούς παραγωγούς, οικοτεχνίες και μικρούς τεχνίτες του είδους, που, πέρα από τα ράφια στο παντοπωλείο, προσφέρονται και μαγειρεμένα σε διαφορετικές εκδόσεις: γραβιέρα Κρήτης, μαστίχα Χίου, γλυκά του κουταλιού, προσούτο Ευρυτανίας, ελιές, μουστάρδες, μαρμελάδες, όσπρια, μέλι, πίτες μέχρι και κουλούρι Θεσσαλονίκης. Η προσπάθεια, εντούτοις, δεν σταματά εδώ. Στόχος των τριών επιχειρηματιών είναι να ανοίξουν το The Life Goddess και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού.

ERGON: Από τη Θεσσαλονίκη στη West End



Ξεκίνησαν το 2008, βάζοντας μια ετικέτα Μέλισσας Έργον στο μέλι ενός παραγωγού. Σήμερα τα προϊόντα της Έργον ξεπερνούν τα 450 σε έξι καταστήματα στην Ελλάδα και σε ένα στο Λονδίνο, στο νούμερο 16 της Picton Place, ανάμεσα στο γνωστό πολυκατάστημα Selfridges και την Oxford Street. Στο Ergon του West End ένωσαν τις δυνάμεις τους με Άγγλο επιχειρηματία, δημιουργώντας έναν χώρο σύγχρονης αισθητικής και ελληνικής γαστρονομίας σε δύο ορόφους. Οι ιδιοκτήτες της αλυσίδας, τα αδέλφια Θωμάς και Γιώργος Δούζης, οραματίστηκαν την επιχείρηση ως ντελικατέσεν και ταυτόχρονα ως ρεστοράν. Το κατάστημα άνοιξε τον Νοέμβριο και ήδη κερδίζει τις εντυπώσεις, καθώς οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων μικρών Ελλήνων παραγωγών. Όνειρο των δύο αδελφών από τη θεσσαλονίκη είναι η ελληνική γαστρονομία να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Οι συνταγές έχουν την υπογραφή του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου, ωστόσο, στο μεζεδοπαντοπωλείο του Λονδίνου βρίσκεται ο σεφ Δημήτρης Κατριβέσης, ενώ όλη η ομάδα είναι από την Ελλάδα.


ΜΑΖΙ: Ένα ελληνικό deli στο Νότινγκ Χιλ




Η Χριστίνα Μουρατόγλου από τη Θεσσαλονίκη μένει την τελευταία δεκαετία στην Αγγλία. Πριν από δύο χρόνια, μαζί με μια φίλη της από την Παλαιστίνη, άνοιξε το πρώτο της delicatessen με προϊόντα από την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή. Δεν ήταν, όμως, αυτό που έψαχνε και, έτσι, τον Μάιο του 2012 άνοιξε στην περιοχή του Νότινγκ Χιλ, σε συνεργασία με τον Γάλλο σύντροφό της και τον αδελφό της, το εστιατόριο MAZI.

Η εφημερίδα «Evening Standard» συμπεριέλαβε το ΜΑΖΙ στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια, ενώ ελληνικές συνταγές έχουν δοκιμάσει γευσιγνώστες από τον «Indepedent» και τους «Financial Times».

Τα περισσότερα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούν στην κουζίνα είναι ελληνικά. Το μενού, εξάλλου, φτιάχτηκε από Έλληνα σεφ. Στο πλάι του εστιατορίου υπάρχει, όμως, ένας χώρος σαν ράφι από delicatessen, όπου οι πελάτες του εστιατορίου μπορούν να αγοράσουν ελληνικά προϊόντα, όπως μέλι, θυμάρι, λάδι τρούφας από την Πίνδο και κρόκο Κοζάνης.


Via eirinika.gr

More + More