Pages

www.lifeloveslife.com.......................Ότι μας κάνει να χαμογελάμε είναι σημαντικό....................



ROLLING POSTS

Monday 25 March 2013

Ζήτω η 25η Μαρτίου.....ειδικά αυτή!!!!!!!!!!



 «Όταν αποφασίσαμε να κάμουμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχουμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε; «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με τα σιταροκάραβα βατσέλια». Αλλά, ως μια βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας και όλοι και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν το σκοπό και εκάμαμε την επανάσταση».
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (Από το λόγο του στην Πνύκα στις 8 Οκτωβρίου 1838).

Το σίγουρο είναι ότι ο Γέρος του Μοριά ήξερε καλά τι έλεγε και ήξερε καλυτέρα γιατί πολεμούσε.
Οραματίστηκε την επανάσταση ενός λαού που η ψυχή του και το θάρρος του έβγαζαν μια εκρηκτική δύναμη που μπορούσε να αποτινάξει κάθε ζυγό από πάνω του και να προχωρήσει μπροστά. Και παρά την προσπάθεια της Οθωμανικής κυριαρχίας για καταστολή της εξέγερσης, η επανάστασης κατάφερε να επιζήσει και να οδηγήσει στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.
« Ήταν μια επανάσταση που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της Δυτικής Ευρώπης, ενέπνευσε διανοούμενους και καλλιτέχνες της δύσης και γέννησε το κίνημα του φιλελληνισμού». Και όταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε το λάβαρο της 25ης Μαρτίου του 1821και αφού ολόκληρη η Ελλάδα είχε προετοιμαστεί από τη φιλική εταιρία η Επανάσταση ξεκίνησε.
Δεν είναι άραγε παρεξηγημένη η λέξη Επανάσταση;
Προσπαθώντας να εξιχνιάσουμε τα χαρακτηριστικά μιας επανάστασης μπορεί να οδηγηθούμε στον ορισμό της ως βάρβαρη ανατροπή καθεστώτος από μια γενικευμένη δυσαρέσκεια με καταγραφή γεγονότων που τρομάζουν, αφού η χρήση βίας είναι έντονα καταγεγραμμένη.
Όμως Επανάσταση δεν μπορεί να είναι αυτό.
Είναι η ανάγκη του ανθρώπου  για ελευθερία, για ισότητα, για κατάργηση της κοινωνικής ανισότητας, της διάκρισης  δικαιωμάτων και υποτίμησης της ανθρώπινης αξίας .

Η Ελληνική  Επανάσταση του 1821 υπήρξε σταθμός της ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού, διότι οδήγησε στην ίδρυση του Ελληνικού κράτους.
Μήπως αυτό το κράτος χρειάζεται επανίδρυση;
Μήπως να οργανώναμε τη Νεότερη Φιλική Εταιρία;
Ως ελληνίδα θα κλείσω τις σκέψεις μου με Θεόδωρο Κολοκοτρώνη όπως τις άνοιξα.
«Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη Λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω.»
Ζωή.

No comments:

Post a Comment

More + More