Pages

www.lifeloveslife.com.......................Ότι μας κάνει να χαμογελάμε είναι σημαντικό....................



ROLLING POSTS

Monday 12 November 2012

Ρωσικό "πάρτι" €21 δισ. στην Κύπρο...........

 

Ρωσικό "Πάρτι" € 21 δισ. στην Κύπρο........

Ενώ οι τιμές των κατοικιών στην Πάφο, τη Λεμεσό και αλλού βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, οι πωλήσεις ακινήτων έχουν φρενάρει και το αδιάθετο στοκ αυξάνεται, τα ρωσικά κεφάλαια συνεχίζουν να καταφτάνουν στην Κύπρο, όχι τόσο για να αγοράσουν γη όσο για να τοποθετηθούν στις κυπριακές τράπεζες, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».
Κάποτε το νησί της Αφροδίτης αποτελούσε μαγνήτη για τα ξένα κεφάλαια. Σήμερα ψάχνει εναγωνίως για ρευστό που, για την ώρα, του παρέχει το άφθονο ρωσικό χρήμα το οποίο είναι κατατεθειμένο στις κυπριακές τράπεζες και, σύμφωνα με το περιοδικό «Σπίγκελ», φτάνει τα 21 δισ. ευρώ, αλλά προέρχεται κατά κύριο λόγο από παράνομες δραστηριότητες.
Τα τελευταία χρόνια η παρουσία των Ρώσων έχει αλλάξει την οικονομία του νησιού. Από το 2009 μέχρι σήμερα ο αριθμός των επισκεπτών από τη Ρωσία τριπλασιάστηκε και ανέρχεται πλέον σε 400.000 ετησίως, κάποιοι από τους οποίους ήρθαν για να μείνουν. Μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου είναι περίπου 50.000 Ρώσοι, ενώ το 25% των τραπεζικών καταθέσεων στο νησί είναι ρωσικής προέλευσης.
Στην παραλιακή πόλη της Λεμεσού, που έχει μετονομαστεί από τους Ρώσους σε Λιμασόλγκραντ, η ρωσική τείνει να γίνει η δεύτερη επίσημη γλώσσα. Από τα μενού των εστιατορίων και τις πινακίδες των καταστημάτων μέχρι και τις αγγελίες στα ακίνητα, το κυριλλικό αλφάβητο είναι παντού. Στη Λεμεσό κυκλοφορεί ρωσική εφημερίδα και λειτουργούν ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι, ρωσικό ραδιόφωνο και δύο ρωσικά σχολεία.


Ξέπλυμα. Η μαζική προσέλευση ρώσων επιχειρηματιών στην Κύπρο προφανώς οφείλεται στον χαμηλό εταιρικό φόρο (10%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 25%). Οπως όμως επισημαίνει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ», οφείλεται και στις βάσιμες υπόνοιες ότι το νησί έχει μετατραπεί σε μεγάλο πλυντήριο βρώμικου ρωσικού χρήματος, θέμα που έχει μπει για τα καλά στη συζήτηση σχετικά με το αν η Λευκωσία θα λάβει την πολυπόθητη οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Πρώτοι οι Γερμανοί, που καλούνται να βάλουν τα 2 από τα περίπου 15 δισ. ευρώ του πακέτου που συζητείται να δοθεί στην Κύπρο, έθεσαν ως προϋπόθεση την αύξηση του εταιρικού φόρου και την καταστολή του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. «Εφόσον η Κύπρος λάβει οικονομική στήριξη για τις τράπεζές της από την ΕΕ, θα είναι σαν να εξασφαλίζουμε τους κατόχους ρωσικών λογαριασμών μαύρου χρήματος και σαν να δίνουμε τη δυνατότητα στη Λευκωσία να συνεχίσει το ξέπλυμα», ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο του το «Σπίγκελ» επικαλούμενο έρευνα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας (από την οποία και προέκυψε η πληροφορία για ρωσικές καταθέσεις 26 δισ. ευρώ στις τράπεζες της Κύπρου).
Πώς όμως η Λευκωσία επιτυγχάνει την προσέλκυση των ρωσικών κεφαλαίων; «Μέσω της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας στους μεγιστάνες από τη Ρωσία», γράφει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Μέχρι σήμερα η Λευκωσία έχει δώσει υπηκοότητα σε ευκατάστατους ρώσους πολίτες ως αντάλλαγμα για τις καταθέσεις μεγάλων ποσών σε κυπριακές τράπεζες. Ετσι, 80 ρώσοι ολιγάρχες έχουν αποκτήσει την κυπριακή ιθαγένεια, σύμφωνα με τα ευρήματα της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών που επικαλέστηκε το «Σπίγκελ».


Κερκόπορτα στην ΕΕ. Οταν όμως κάποιος έχει την ιθαγένεια χώρας-μέλους, μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς περιορισμούς οπουδήποτε εντός της ΕΕ. «Ουσιαστικά, με χαμηλό τίμημα, η Κύπρος προσφέρει σε έναν κροίσο ένα χρυσό διαβατήριο με το οποίο μπορεί να ταξιδέψει παντού», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.
Αυτό ακριβώς αποτελεί η Κύπρος για πολλούς Ρώσους, μια κερκόπορτα για να εισέρχονται ανενόχλητοι στην ΕΕ. Μάλιστα, το παράδειγμά τους αρχίζουν να μιμούνται και οι Κινέζοι, ενώ στόχος της Λευκωσίας για το 2013 είναι να αφιχθούν στην Κύπρο περίπου 10.000 κινέζοι τουρίστες, ανάμεσά τους και υψηλού εισοδήματος.


Το ρωσικό δάνειο. Ο παράγων Ρωσία είναι παντού. Ενώ η κυπριακή οικονομία κλυδωνίζεται και η κυβέρνηση Χριστόφια διαπραγματεύεται από την Πέμπτη με την τρόικα το πακέτο βοήθειας, μια παράλληλη συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά με τη Μόσχα. Η τελευταία φέρεται να έχει ζητήσει από τη Λευκωσία, ως αντάλλαγμα για να της δώσει δάνειο, πρόσβαση στα αποθέματα φυσικού αερίου της, δηλαδή κάποια από τα θαλάσσια Οικόπεδα που πρόκειται να παραχωρήσει με διεθνείς διαγωνισμούς.
Είναι σαφές πως το δάνειο, από όπου και να προέλθει, αποτελεί μονόδρομο για την οικονομία της Κύπρου, η οποία από τον περασμένο Αύγουστο έχει υποβαθμιστεί δύο φορές από τον Standard & Poor's. Μάλιστα ο οίκος επιφυλάσσεται για περαιτέρω υποβάθμισή της καθώς εκτιμά ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί έπειτα από τη συμφωνία για υπαγωγή της στον μηχανισμό στήριξης.


Η περίπτωση της Πάφου. Παράλληλα η κρίση είναι εμφανής παντού, με πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα την κάποτε ακμάζουσα οικονομία της τουριστικής Πάφου. Διαμερίσματα τριών δωματίων που κάποτε πωλούνταν προς 150.000 ευρώ, τώρα προσφέρονται προς 79.000 ευρώ. Στην πιο εμπορική ζώνη της πόλης, εκεί όπου κάποτε τα πολυτελή συγκροτήματα έσφυζαν από τουρίστες, σήμερα πολλά είναι εγκαταλειμμένα και γκραφίτι σκεπάζουν τους τοίχους τους. Τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα ώστε πρόσφατα κάποιοι ιδιώτες στους οποίους το Δημόσιο χρωστάει χρήματα επειδή απαλλοτρίωσε τη γη, προέβησαν σε κατάσχεση οχημάτων που ανήκαν σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες, πως το Κτηματολόγιο, τα Δημόσια Εργα και το Τμήμα Δασών.

Αντιδράσεις για το δημοσίευμαΑντιδράσεις προκάλεσε στη Λευκωσία το δημοσίευμα του «Σπίγκελ», με την κυπριακή κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι εφαρμόζει ένα υψηλού επιπέδου θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Διαπραγματεύσεις με την τρόικαΑπό τα τέλη Ιουνίου η Κύπρος έχει απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητώντας βοήθεια για τη στήριξη των τραπεζών της. Χθες, άρχισαν στη Λευκωσία οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Απώλειες 4 δισ. ευρώ για τις κυπριακές τράπεζεςΕκτιμάται ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν χάσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ εξαιτίας της απομείωσης του ελληνικού χρέους που διακρατούσαν. Η Κομισιόν εκτίμησε πρόσφατα ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 2,3% το τρέχον έτος και κατά 1,7% το 2013

Επιμέλεια: Γιώργος Φιντικάκης
Πηγή:tanea.gr



No comments:

Post a Comment

More + More