Το αμερικάνικο όνειρο έγινε πραγματικότητα για τον Ελληνοκύπριο σχεδιαστή μόδας Άντζελο Λάμπρου, που έχει το ατελιέ του στο Μανχάτταν και από εκεί δημιουργεί και σημειώνει μεγάλη επιτυχία στην ανταγωνιστική και απαιτητική αμερικάνικη αγορά.
Στα σχέδιά του για τα επόμενα δύο χρόνια είναι να δημιουργήσει καταστήματα στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ το Σικάγο, το L.A και το Μαϊάμι.
Στα σχέδιά του για τα επόμενα δύο χρόνια είναι να δημιουργήσει καταστήματα στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ το Σικάγο, το L.A και το Μαϊάμι.
Ο Αντζελο Λάμπρου γεννήθηκε στην Αφρική από γονείς Έλληνοκύπριους. Πατρίδα του είναι Selebi Phikwe στη Μποτσουάνα, όπου ζουν οι γονείς του όμως έχει ζήσει σε όλο τον κόσμο στο Γιοχάνεσμπουργκ, την Κύπρος και για τα τελευταία 10 χρόνια στη Νέα Υόρκη.
Αφού ανακάλυψε το πάθος του για το σχεδιασμό μόδας, ξεκίνησε τις σπουδές μόδας στο Γιοχάνεσμπουργκ και μετά στο Central Saint Martins στο Λονδίνο. Μεγάλωσε στην Μποτσουάνα και στα εννέα του χρόνια πήγε στην Κύπρο για να μπορέσει να πάει σε ελληνικό σχολείο, ενώ και σήμερα επισκέπτεται συχνά τη Λεμεσό.
Ο Αντζελο Λάμπρου σπούδασε στην Αγγλία και σημερα μένει στη Νέα Υόρκη από όπου και προωθεί τις δημιουργίες του σε όλο τον κόσμο.
Ξεκίνησε να δουλεύει στην Μποτσουάνα, και το 1999 σχεδίασε το βραδινό φόρεμα της Μις Μποτσουάνα που εξελέγη Μις Υφήλιος. Ηταν η πρώτη έγχρωμη Μος Υφήλιος και το γούρι του Αντζελο. Το 2000 σχεδίασε όλα τα ρούχα για τα διεθνή Καλλιστεία και μετά εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και άνοιξε το ατελιέ του στην East Village του Μανχάταν το 2000.
Οι πολυπολιτισμικές επιρροές του είναι έντονες στις δημιουργίες του και όπως δήλωσε πρόσφατα στη Vogue: «Θα ήθελα να πιστεύω ότι ο πελάτης μου έχει μια αίσθηση εμπιστοσύνης. Έχει επίσης μια εκτίμηση για την τέχνη και τον πολιτισμό σε συνδυασμό με όρεξη για περιπέτεια."
Πιστεύει ότι η αφρικανική μόδα είναι “ατρόμητη” και σημειώνει “Δεν έχει όρια στην έκφραση και είναι πολύχρωμη και τολμηρή από τη φύση της. Αγαπώ τη μόδα των φυλών της Αφρικής και αξεσουάρ χρήση του χρώματος σε αφρικανικά υφάσματα. Είναι οι πλούσιοι φυλετικές επιρροές που διαφοροποιούν τη μόδα στην Αφρική από τη μόδα σε άλλες ηπείρους."
Εγινε γνωστός για τα νυφικά του ενώ τώρα ξεκινάει την αλυσίδα καταστημάτων με ρούχα Pret-a porter που θα αναπτύσσεται με συνεργασίες σε όλο τον κόσμο.
Πήγε στη Νέα Υόρκη αποφασισμένος να πετύχει και όπως λέει χαρακτηριστικά «οι Έλληνες καταφέρνουμε πολλά μακριά από την πατρίδα μας επειδή έξω βρίσκουμε περισσότερες ευκαιρίες και τις αρπάζουμε».
Πόσο δύσκολη ήταν η προσαρμογή σας στα δεδομένα της αμερικανικής αγοράς και μάλιστα της Νέας Υόρκης;
Ηρθα στη Νέα Υόρη γνωρίζοντας ότι ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Οι δυσκολίες ήταν ατελείωτες. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσω ήταν να μπορώ να πληρώνω το ενοίκιό μου δηλαδή να καταφέρω να παραμείνω στην αγορά.
Το δέυτερο μεγάλο στοίχημα ήταν να βρω και να καθορίσω το στίγμα μου δηλαδή την υπογραφή μου ώστε αισθητικά και στυλιστικά να διαφοροποιούμαι και να αναγνωρίζομαι ως σχεδιαστής.
Στη Νέα Υόρκη υπάρχει θέση για πολλούς σχεδιαστές, πολλά διαφορετικά στυλ και γούστα και σίγουρα υπάρχουν ακόμα περισσότεροι που λαχταρούν να γίνουν ένα κομμάτι αυτής της βιομηχανίας. Οπότε, αν πραγματικά θέλεις να τα καταφέρεις, η πρόκληση είναι μεγάλη για να ξεχωρίσεις και να αποκτήσεις δική σου ταυτότητα σε μια τόσο μεγάλη και σημαντική αγορά.
Η Νέα Υόρκη αντανακλάει το κέντρο του κόσμου αν τα καταφέρεις εδώ, τα καταφέρνεις παντού σε όλο τον κόσμο.
Υπάρχει κάποιο μυστικό στην επιτυχία σας;
Παραμένω πιστός και αληθινός στον εαυτό μου, ακολουθώ την καρδιά μου και κάνω μόνο αυτό που μου υπαγορεύει. Αυτό είναι και η μεγαλύτερη εγγύηση για την επιτυχία.
Πιστέυοντας στον εαυτό μου και στο όνειρό μου πάντα προχωράω με θετική ενέργεια και με σκληρή δουλειά και αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας μου. Και θα έλεγα ότι το μυστικό για την έμπνευσή μου είναι ο έρωτας. Οπως επίσης και οι δύο χώρες καταγωγής μου η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά και η Αφρική. Πάντα η Ελλάδα και η Κύπρος μού δίνουν ιδέες και εμπνεύσεις για τις δημιουργίες μου, ενώ καθοριστική στις επιρροές της υπήρξε και η Αφρική. Η Αφρική είναι μια ήπειρος πολλών αντιθέσεων εμφανής σε πολλούς τρόπους. Τα τοπία της είναι ποικίλακαι εκτείνονται από πλούσια ζούγκλες να άγονες ερήμους. Προσπαθώ να επιτύχω την ισορροπία και νιώθω πάντα την ανάγκη να προσθέτω αντιθέσεις για να βεβαιωθείτε ότι κάθε δημιουργία είναι μοναδική.
Τί πιστεύετε για το στυλ και τι είναι αυτό που κάνει ένα σχεδιαστή να ξεχωρίζει;To κλειδί για την επιτυχία ενός σχεδιαστή είναι η αυθεντικότητα. Μόνο τότε , όταν είναι αυθεντικός ο σχεδιαστής έχει πραγματικά δική του ταυτότητα και η παρουσία του στο χώρο θα έχει συνέχεια. Οσο για το στιλ πρέπει να βγαίνει φυσικά χωρίς προσπάθεια. Δεν έχω κάποια προτίμηση σε έναν συγκεκριμένο σχεδιαστή, μου αρέσουν άλλα στοιχεία από τον κάθε ένα.
Ποια είναι τα νέα σχέδιά σας για το μέλλον;
Αυτή την εποχή έχω επικεντρωθεί πάνω σε μία δεύτερη κολεξιόν που την ονομάζω Okavango και θα δημιουργηθεί στην Αφρική. Σκοπός μου είναι ένα μεγάλο ποσοστό από τις πωλήσεις να δοθεί σε κοινότητες της μαύρης Ηπείρου για τη δημιουργία νέων εργασιών για τους κατοίκους εκεί.Η Οκαβάνγκο είναι μια συλλογή pret-a porter. Σχεδιάζω να δημιουργήσω πολλά καταστήματα σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Προς το παρόν το πρώτο κατάστημα είναι στη Νέα Υόρκη.
Okavango είναι το όνομα της μεγαλύτερης όασης της Αφρικής στη μέση της ερήμου Καλαχάρι. Η γραμμή θα παράγεται στη Νότια Αφρική από τις γυναίκες σε μη προνομιούχες κοινότητες με τη χρήση υλικών που προέρχονται αποκλειστικά στην Αφρική. Ενα ποσοστό των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης για τις γυναίκες, έτσι ώστε να μπορούν να μάθουν πώς να κάνουν υψηλής ποιότητας προϊόντα. Αυτός είναι ο τρόπος μου να πρσπαθήσω για να συνεισφέρω ουσιαστκά σε μια ήπειρος που είναι γεμάτη ελπίδα και είναι και αποφασισμένη.
Υπάρχει κάποιος στόχος που θα θέλατε σε προσωπικό επίπεδο να ολοκληρώσετε;
Θέλω να δημιουργήσω ένα όνομα στη μόδα με σκοπό να βοηθήσω κοινότητες που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην Αφρική. Είναι όνειρο ζωής για μένα να μπορέσω να δώσω ελπίδα και κίνητρο στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Πηγή:imerisia.gr
Via:nikolopoulou.gr
Via:nikolopoulou.gr
No comments:
Post a Comment