Σήμερα στις 20:00, κλείνουμε τις τηλεοράσεις και μπαίνουμε στο διαδίκτυο, όπου θα κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ Catastroika.
Πρόκειται για τη νέα παραγωγή των δημοσιογράφων Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνας Κιτίδη, οι οποίοι παρουσίασαν πριν δύο χρόνια το ντοκιμαντέρ Debtocracy που «συγκλόνισε την Ελλάδα», όπως έγραψε η γαλλική Liberation.Το ντοκιμαντέρ Catastroika θα προβληθεί απόψε στο www.catastroika.com και ο Άρης Χατζηστεφάνου δίνει στο «Παράθυρο» μια πρώτη εικόνα.
Με άποψη
«Ο κεντρικός άξονας του ντοκιμαντέρ είναι οι ιδιωτικοποιήσεις», λέει στον «Πολίτη» ο Άρης Χατζηστεφάνου, ο οποίος έγραψε και σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την Κατερίνα Κιτίδη. «Συνδέουμε όμως αυτή την προσπάθεια της μαζικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, που γίνεται σε όλη την Ευρώπη, με τη δημοκρατία. Δηλαδή βλέπουμε μια επίθεση εναντίον της δημοκρατίας όπου υπάρχει μια τέτοια τάση (ιδιωτικοποιήσεων)».
Το προηγούμενο ντοκιμαντέρ των Α. Χατζηστεφάνου και Κ. Κιτίδη, Debtocracy, χαρακτηρίστηκε από την Guardian ως η καλύτερη μαρξιστική οικονομική ανάλυση που έχει γίνει ποτέ. Ρωτάω αν τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και το Catastroica. «Δεν θα το χαρακτήριζα μαρξιστικό, νομίζω πως είναι πολύ ευρύτερο απ’ αυτό», σημειώνει ο Α. Χατζηστεφάνου. «Σίγουρα όμως και τα δύο ντοκιμαντέρ έχουν άποψη την οποία δημιουργούν μέσα από το ρεπορτάζ. Δηλαδή, θα παρουσιάσουμε μια συγκεκριμένη άποψη πάνω την οποία καλούμε τον κόσμο να συζητήσει, να διαφωνίσει κ.λπ. Θα έχει συγκεκριμένη θέση κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο θα δείτε πως υπάρχουν απόψεις ακόμη και από mainstream οικονομολόγους, οι οποίοι μόνο αριστεροί δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και αντλούμε επιχειρήματα και από αυτούς», διευκρινίζει.
Το ντοκιμαντέρ εξετάζει παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης από την Καλιφόρνια, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο, τη Μόσχα και τη Ρώμη, επιχειρούν να προβλέψουν τι θα συμβεί από την εφαρμογή αυτού του μοντέλου σε μια χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης.
Μιλούν στο ντοκιμαντέρ οι Σλαβόι Ζίζεκ, Ναόμι Κλάιν, Λούις Σεπούλβεδα, Κεν Λόουτς, Γκρεγκ Πάλαστ, Ντάνι Ρόντρικ, Άλεξ Καλίνικος, Μπεν Φάιν, ο Κώστας Δουζίνας, ο Ντιν Μπέικερ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Σπύρος Μαρκέτος.
Μοντέλο διανομής
Όπως και το πρώτο ντοκιμαντέρ, έτσι και το Catastroika, μετά την σημερινή του προβολή θα είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα για όποιον θέλει να το παρακολουθήσει. «Από τη στιγμή που θα φύγει από μας, δεν έχουμε πάνω του δικαίωμα χρήσης ή αναμετάδοσης», λέει ο Α. Χατζηστεφάνου. Οποιοσδήποτε λοιπόν, είτε κανάλι, κινηματογραφική αίθουσα, σύλλογος ή ιδιώτης, μπορεί να το προβάλει δωρεάν, αρκεί ένα μέιλ συνεννόησης με τους δημιουργούς.
Ο τρόπος διανομής και αναμετάδοσης του ντοκιμαντέρ δεν είναι η μόνη καινοτομία. Μοναδικός είναι και ο τρόπος χρηματοδότησης για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ, καθώς ο μεγαλύτερος παραγωγός είναι οι ίδιοι οι θεατές. «Δεν πήραμε λεφτά από κανένα κόμμα, κανένα κανάλι ή οποιονδήποτε θα ζητούσε ανταλλάγματα», διευκρινίζει ο Α. Χατζηστεφάνου. «Για το Debtocracy, το οποίο δημιουργήθηκε προτού χτυπήσει τόσο πολύ η κρίση, μέσα σε 15 μέρες είχαμε συγκεντρώσει ολόκληρο το ποσό του προϋπολογισμού. Για το Catastroica, ενώ έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που δίνουν χρήματα, καταλαβαίνει κανείς ότι λόγω της κρίσης είναι και πολύ πιο μικρά τα ποσά. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι θα καλύψουμε και αυτή τη φορά το κόστος».
Ενοχλήσεις
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν ήδη το Debtocracy, το οποίο προβλήθηκε εκτός από το διαδίκτυο, σε τηλεοπτικούς σταθμούς από την Ιαπωνία μέχρι τη Λατινική Αμερική, σε υπό κατάληψη πλατείες και αλλού. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, «ξέρουμε ότι ενόχλησε πολύ την ελληνική κυβέρνηση. Θυμάμαι μάλιστα δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών ότι ’κάποιοι θέλουν να μας κάνουν μια τριτοκοσμική χώρα’. Ενόχλησε πολύ. Επίσης, νεοφιλελεύθεροι αρθρογράφοι σε μεγάλες εφημερίδες επιτέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο ντοκιμαντέρ. Εμείς συγκρατούμε όμως περισσότερο την αντίδραση του κόσμου, είτε θετική ή αρνητική, η οποία ήταν πιο γνήσια και δεν είχε τα χαρακτηριστικά της συντονισμένης επίθεσης».
+ Το ντοκιμαντέρ Catastroika προβάλλεται στις 26 Απριλίου στις 20:00 για πρώτη φορά στο
ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ