The Art of Living
«Η μητέρα όλων των τεχνών είναι η αρχιτεκτονική» έγραψε ο Αμερικανός αρχιτέκτονας και συγγραφέας Φρανκ Λόιντ Ράιτ, και με αυτόν το γνώμονα ζητήσαμε από το γνωστό αρχιτέκτονα Θεόδωρο Ζουμπουλάκη να μας εξηγήσει πώς μπορούμε να βάλουμε την τέχνη στη ζωή και στο σπίτι μας.
Η τέχνη δεν αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο και το θεωρώ λάθος να χρησιμοποιείται ως τέτοιο. Κατά τη γνώμη μου, η παρουσία της τέχνης σε ένα σπίτι είναι ένας τρόπος έκφρασης του ατόμου που ζει στο χώρο. Αντανακλά τα ενδιαφέροντα και την προσωπικότητά του. Οι διακοσμητικές υπερβολές έχουν ως σκοπό την επίδειξη και όχι την ανάδειξη της αισθητικής αξίας των αντικειμένων. Σε γενικές γραμμές, η ισορροπία του χώρου και πάνω απ’ όλα η αισθητική και η προσωπική καλλιέργεια πρέπει να αποτελούν βασικές αρχές στην επιλογή και στην ένταξη έργων τέχνης στο χώρο.Η αγορά ενός έργου τέχνης θεωρείται επένδυση;
Πολύπλοκη ερώτηση… Ο συλλέκτης δεν επιλέγει με γνώμονα την επένδυση μόνο, έχει και άλλα κριτήρια. Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι το έργο που αντέχει στο χρόνο είναι συγχρόνως και μία πολύ καλή επένδυση.
Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγουμε το σωστό έργο τέχνης για το χώρο μας;
Οι επιλογές χρειάζεται να εκφράζουν τη σχέση του ατόμου με την τέχνη μέσα από την ενημέρωση, την έρευνα και την αναζήτησή του. Οι εξοικειωμένοι με την τέχνη είναι σίγουρα περισσότερο έτοιμοι να ρισκάρουν και να κάνουν ενδιαφέρουσες επιλογές.
Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί το δωμάτιο όπου θα τοποθετήσουμε το έργο τέχνης;
Η αφαίρεση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη ενός έργου τέχνης στο χώρο.
Ποιους σύγχρονους καλλιτέχνες ξεχωρίζετε και γιατί;
Οι Richard Serra και Donald Judd και από Έλληνες, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μόραλης ανήκουν στους καλλιτέχνες που θαυμάζω. Τα έργα τους είναι λιτά, περιεκτικά και έχουν πολλές αρχιτεκτονικές αναφορές που με ενδιαφέρουν λόγω του επαγγέλματός μου.
Ποιο σύγχρονο κτίριο θεωρείτε πραγματικό έργο τέχνης;
Τα φώτα πέφτουν συχνά στα εξπρεσιονιστικά κτίρια της Zaha Hadid, τα οποία αναμφισβήτητα είναι έργα τέχνης. Επιλέγω όμως να αναφέρω τον εξίσου σημαντικό Daniel Libeskind και συγκεκριμένα την πρόσφατη επέμβασή του στο Στρατιωτικό Μουσείο της Δρέσδης. Πιστεύω ότι με την τόσο απλή και καθόλου φλύαρη προσθήκη του δίνει στο κτίριο ένα πολύ ενδιαφέρον αισθητικό και σημειολογικό αποτέλεσμα, καθώς αποτελεί μια σημαντική λεπτομέρεια, η οποία δείχνει την κατεύθυνση του τότε πεδίου μάχης.
Aπό τη Διονυσία Καλαποθαράκου
Πηγή:madamefigaro.gr
www.zoumboulakisarchitects.gr.
No comments:
Post a Comment